top of page

1987 Huhtikuu - Kohtaamisia: Hyökkäävä ahma!

Kohtaamisia on sarja lyhyitä tarinoita / klippejä kohtaamisista suurpetojen kanssa.

Kuva ei liity tapaukseen.


Tämä tapahtui kauan aikaa sitten, silloin kun en vielä bongaillut suurpetoja.

Olimme taas kerran pilkkireissulla Kuusamossa ja eräänä pilvisenä pääsiäispäivänä suuntasimme mökin rannasta Kuusamojärven jäälle. Siikaa ja ahventa nousi kohtalaisesti mutta hyvän syöntipaikan etsiminen oli tänä päivänä suuren työn takana. Päivän mittaan siiryimme yhä kauemmaksi mökkirannasta ja lopulta istuin pienellä selässä erään saaren lähellä.


Kaukana, selän toisella puolella ilmestyi jäälle piste joka juoksi kovaa, pian jäälle tuli toinen pienempi piste joka juoksi yhtä kovaa. Huomasin että ensimmäinen piste muutti suuntaa ja lähti tulemaan suoraan minua kohti!

Mietin mitä kummaa on tapahtumassa? Pian erotin suurisarvisen poron.

"Tuleeko se päälle? Mutta mikä oli tuo pieni tumma piste sen perässä?"

Se selvisi hyvin pian, se oli ahma! Poro jatkoi kohti tulemista ja lopulta se ohitti minut viiden metrin päästä. Siinä vaiheessa olin käynyt seisomaan, sillä halusin näyttää isolta ahman tullessa paikalle. Poro otti vauhdin pois heti kun pääsi rinnalleni ja ahma jarrutti osin sileällä jäällä, se luisui kymmenenmetriä kuin luistimet jalassa. Ahma pysähtyi 50 metrin päässä minusta, kääntyi ja lähti samaa vauhtia takaisin sinne mistä oli tullutkin. Poro vietti tapahtuman jälkeen loppupäivän minun luonani.

Tämä oli ahmakokemus joka jäi loppuiäksi mieleeni!


bottom of page