top of page

16.7.2021 Project 100. Miten ajo sujui?

Updated: Jul 31, 2022


1. Osuus: Koti, Karhusuo Espoo - Kivenlahti - Bondarby, Porkkalanniemi.

Pituus: 31,5km.

Keskinopeus: 17,6km/h.

Lähdimme kotoa klo. 18 aikaan ja alkumatka sujui paahtavassa helteessä kohti Porkkalaa. Pitkän ja raskaan työviikon päätteeksi ajo tuntui sujuvan hienosti. Reittimme kulki pitkin pyörä-, auto- ja hiekkateitä. Reitti löytyi hyvin helposti, paitsi Kurkirannan kohdalla aikaa meni reitin jatkoa etsinnässä. Keskinopeus olisi ollut ilman tätä episodia varmaan yli 18km/h. Ensimmäisen pysähdyksen teimme siis vasta Bondarbyssa, Porkkalanniemessä.

Ajoa takana: 31,5km.


2. Osuus: Bondarby, Kirkkonummi - Keskusta, Kirkkonummi.

Pituus: 6km.

Keskinopeus: 16,3km/h.

Matka jatkui kohti ensimmäistä ja pidempää taukopaikkaa. Ajoimme Bondarbyn hiekkatieosuuden jälkeen suoraan pohjoiseen kohti Tolsaa, pikainen kauppakäynti ja siitä edelleen Kirkkonummen keskustaan grillille syömään. Makkaraperunat maistui hyvältä, ajo tuntui taivaalliselta!

Ajoa takana: 37,5km.

3. Osuus: Keskusta, Kirkkonummi - Siuntio.

Pituus: 16,2km.

Keskinopeus: 16,8km/h.

Kirkkonummelta suunnattiin sitten kohti Kelaa ja sieltä edelleen hiekkatietä pitkin Siuntioon. Tie oli itselleni täysin uusi ja asvalttiosuus oli huikean hienoa ja vaihtelevaa vanhan ajan "kylätietä". Aurinko teki laskuaan ja viljapellot hulmusivat kultaisina ympärillämme. Tällaiset hetket jättävät mieleen niitä huikeita pyöräilymuistoja.

Hiekkatieosuus ennen Siuntiota oli melko rankka, tie oli täynnä nimismiehenkiharaa ja ylämäkiä. Siuntioon saavuttua tie parani ja pidimme lyhyen tauon auringonlaskua ihaillen. Tässä vaiheessa matkan teko tuntui jo hieman etureisissä.

Ajoa takana: 53,7km, aika 3:09:00.

4. Osuus: Siuntio - Lohja.

Pituus: 18,1km.

Keskinopeus: 15,4km/h.

Olisimme päässeet Siuntiosta suoraan Lohjansaaren tielle ajamalla länteen, mutta suuntasimme pohjoiseen. Viimeinen "oikopolku" perille jäi siis taaksemme, nyt emme voineet enää perääntyä. Se olisi 100km ajoa tai taksilla kotiin!

Pian ajoimme ylämäkeä, mäkeä joka jatkui ja jatkui. Olen ajanut tien autolla ja mäkeen ei edes kiinnitä huomiota mutta pituutta sillä oli noin 2,5km! Hitaasti mutta varmasti nousimme mäen ja jatkoimme illan pimentyessä kohti Lohjaa.

Ajoa takana: 71,8km, aika 4:19:00.


5. Osuus: Lohja - Pyöli, Lohjansaari (maali).

Pituus: 30,2km.

Keskinopeus: 15,8km/h.

Tiesimme että yöllä tulee pimeää, mutta en arvannut että metsän keskellä on näin pimeää. Helillä oli vain punainen taka-/jarruvalo, itse siirsin saman valon pyörässäni eteen. Jos vastaan ajaisi auto, näkisi se edes jonkun tuikun loistavan. Ilma viileni, paikoin tie katosi edessä pimeyteen, mutta tunnelma oli edelleen katossa. Pienen hyytymisen jälkeen meno maistui, olimme jo Lohjansaarentiellä. Koin tällä tiellä retken toisen WAU fiiliksen (ensimmäinen oli se auringolasku ja kultaisena hulmuavat pellot). Jalassaaressa otimme yön pimeydessä kovan vauhdin alamäkeen joka kaareutui synkän metsän keskelle. Tuo tunne, ympärillä täysin pimeää, kova vauhti, edessä loistaa Helin takavalo, kuuluu vain tuulen suhina ja renkaiden äänet tien pinnalta., asvaltin näkee juuri ja juuri. Tuossa hetkessä oli jotain maagista. Seikkailun tuntua, vauhdin hurmaa, epävarmuutta.


Epäilyksistämme huolimatta Lohjansaarentie meni vauhdikkaasti. Voimia oli yllättävän hyvin tallella, edessä oli enää 3 kilometriä kapeaa hiekkatietä. Hiekkatiellä voimat alkoivat uupua ja jaloissa painaa. Päätepiste lähestyi, tuliko alitajuisesti tunne: "Nyt voi luovuttaa?". Heli oli jo tovin muistanut että hiekkatiellä on edessä vielä tiukka nousu. Nousu alkoi hyvin, puolessa välissä ajattelin vaihtaa pari pykälää kevyemmälle, huomaten että kevyin vaihde oli jo käytössä! Onneksi keskellä yötä ei kukaan ollut kuuntelemassa kuinka pyörä nousi mäkeä ylös muutaman kirosanan raikuessa suusta ulos. Mutta lopulta pääsimme perille, kello oli 01.45. Edessä oli saunan ja grillin lämmitys.

Ajoa takana: 102km, aika 6:13:00.


bottom of page